Moje prvo pivo iz sladnega ekstrakta
Tokrat se bomo pozabavali s sladnimi ekstrakti. Sladni ekstrakti so
zelo primerni za zacetnike, kajti priprava piva je z njihovo pomocjo zelo
enostavna in hitra. Ne glede na to, ali ste si prebrali stran Moje
prvo pivo, pa naj vas opozorim, da si pred zacetkom preberite strani
o higieni, opremi, ki
jo potrebujete ter o pivu in njegovi sestavi. Brez
teh znanj prva kuha ne bo uspesna!
- Potrebne sestavine za pivo iz sladnega ekstrakta (23 litrov)
- 1.8 ali 3kg konzervo sladnega ekstrakta
- 1 kg sladkorja, ce uporabimo 1.8 kg sladnega ekstrakta
- vrecko kvasa (ponavadi je ze prilozena sladnemu ekstraktu)
- 100 g glukoze za karbonizacijo
- Postopki
- Sladni ekstrakt (in sladkor, ce ga uporabljamo) raztopimo v 4l vode
in zavremo. Vmes obcasno premesamo. Zmes naj vre najmanj 15 minut. Se pripomba:
Veliko boljse pivo dobimo, ce pri kuhi ne uporabimo sladkorja. Veliko bolje
je namesto sladkorja uporabiti se eno konzervo sladnega ekstrakta! Lahko
pa sladkor tudi izpustimo in dobimo "lahko" pivo z nizko vsebnostjo
alkohola (okrog 2.5 vol%).
- Razkuzimo fermentor. (higiena.)
- 19 litrov hladne vode zlijemo v cist, sterilen fermentor.
- Vroco pivino odstavimo z ognja in jo zlijemo v fermentor. Fermentor
zapremo s sterilnim zamaskom in vsebino pretresemo in tako premesamo hladno
in toplo tekocino.
- Ko se temperatura spusti (merimo jo z termometrom - ne pozabite ga
razkuziti) pod 26°C, izmerimo specificno gostoto in dodamo kvas.
- Na fermentor namestimo vrelno veho in postavimo na temen, topel prostor.
- V naslednjih 8 do 14 dneh spremljamo fermentacijo. Ko se ustavi (na
povrsini se ne pojavljajo vec mehurcki oz. specificna gostota ostane najmanj
dva dni nespremenjena) je cas za steklenicenje.
- Pivo iz fermentorja pretocimo v vedro, dodamo glukozo in pretocimo
v steklenice, ki jih zapremo s kronskimi zamaski. Se enkrat opozarjam na
cistoco!
- Steklenice prenesemo v shrambo in jih tam pustimo najmanj 10 dni. Ta
del je najtezji, cakanje namrec.
- Povabimo prijatelje in priredimo degustacijo.
Zadnja sprememba:
© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-97