Higiena
Cistota je morda najbolj pomemben parameter za pripravo odlicnega piva.
Domaci pivovar se mora zavedati, da je cistota pomembna in jo je pripravljen
tudi zagotoviti. Kontaminacijo z nezazelenimi mikroorganizmi je potrebno
zmanjsati na minimum.
Kontaminirano pivo z bakterijami ali divjimi kvasovkami se kaze kot
povecana motnost piva (ne zaradi kvasovk), kislost piva, "cuden"
okus,...
Lociti je potrebno izraza cisto in razkuzeno. Vso opremo, ki pride v
stik s pivom je potrebno najprej fizicno ocistiti s pomocjo vode in scetke,
potem pa se razkuziti s pomocjo sredstev za razkuzevanje.
- Sredstva za razkuzevanje:
- Etanol (alkohol) 70 vol%: Je odlicno sredstvo za razkuzevanje,
a precej drago za uporabo v velikih kolicinah. Primeren je za razkuzevanje
manjsih predmetov (npr. zamaskov, cevi, ...).
- Natrijev hipoklorit ca.5% (Varekina, Arekina, Clorox): Je najbolj
primerno sredstvo za razkuzevanje. Uporablja se zelo razredcena in na okus
piva ne vpliva. Primerna je za razkuzevanje vseh vecjih predmetov in opreme.
Vse kar pride v stik s pivom pomocimo v razredceno raztopino in spiramo
s tekoco vodo toliko casa, da ne zaznamo vec znacilnega vonja. Priprava
razredcene raztopine: V 20l vode zmesaj 2 cajni zlicki Natrijevega hipoklorita
ca.5% in dobro premesaj.
© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-97