Pivo
Slad je naravno predelan jecmen. V postopku slajenja se v jecmenovem zrnu razvijejo sladkorji, topni skrob in nekateri encimi, ki so potrebni pri pripravi piva.
V sladu so v grobem dve vrsti encimov:
V pivovarstvu se uporabljajo hmeljevi storzki. Hmelj je rastlina in dobro uspeva tudi v Sloveniji. Vrste hmelja se med seboj mocno razlikujejo po grenkobi in aromi. V Sloveniji sta najbolj znani vrsti hmelja Golding in Aurora.
V pivovarstvu se hmelj uporablja iz vec razlogov:
- daje okus (grenkobo in druge okuse) in vonj pivu,
- preprecuje kvarjenje piva (naravni konzervans),
- pomaga pri ohranjanju okusa piva in pomaga stabilizirati peno.
Hmelj se na trgu dobi v glavnem v obliki briketov (stisnjen v koscke - tako je bolj obstojen). Hmelj je potrebno shranjevati dobro zaprtega in na hladnem.
Tudi voda je pomembna sestavina piva in vpliva na vse procese pri pripravi piva. Vendar tudi najboljsa voda brez ostalih dobrih sestavin in pravilne priprave ne da dobrega piva.
Ionska sestava vode je pomembna, vendar ne za domace pivovarje, ker nanjo tezko vplivamo. Za domace pivovarje je pomembno, da voda ni klorirana. Ce je voda klorirana priporocamo, da se jo pred uporabo dobro prevre.
Kvasovke so zivi organizmi, ki pretvorijo posladkano vodico v cudovito pijaco z imenom pivo. Tip in kvaliteta kvasa, ki ga pivovar uporablja za fermentacijo sta prav tako pomembna za kvaliteto piva kot ostale sestavine. Kvas precej pripomore k koncnemu okusu piva.
V grobem locimo dve vrsti kvasovk:
Najbolje uspevajo pri temperaturah 13-24°C. Nizje temperature fermentacijo upocasnijo, pod 10°C pa se fermentacija najveckrat ustavi.
Uspevajo tudi pri temperaturah pod 12°C in tudi tja do 0°C. Seveda pa kvasovke spodnjega vrenja uspevajo tudi pri visjih temperaturah. Domaci pivovar se mora zavedati, da so kvasovke ziv organizem in tako je potrebno z njimi tudi ravnati.
Domaci pivovarji najvec uporabljamo suhi kvas (v vreckah), ki ga je potrebno pred uporabo rehidrirati. Postopek rehidracije je opisan v na strani Moje prvo pivo.
© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-97