Prekmurske koline
DELANJE ŠUNKE
Meso se večinoma porabi za šunko, ki jo je treba najprej 10 dni pacati. Potem jo za dan, dva obesimo ven, da se že malo posuši. Na vrsti je kajenje. Šunko kadimo v kadilnicah, lahko pa tudi v priročnih kadilnicah, neke vrste "indijanskih šotorih", ki so postavljeni iz dveh lestev in nekaj desk, oviti pa z plastično folijo. Šunko obesimo na vrh kadilnice in spodaj zakurimo. Šunko kadimo od dva do tri dni, potem pa jo za mesec dni ali več sušimo. Čas sušenja je odvisen od debeline mesa. Šunko lahko uporabljamo kuhano ali pa kar surovo, ki ima najboljši okus, če ji dodamo česen in domači kruh, pečen v domači krušni peči. Odžejamo se z doma pripravljenim rdečim vinom (jurka). Po tako dobri pojedini si lahko samo še obližemo prste.
POJMI:
- retaši - pogače z različnimi nadevi ( jabolka, sliva, višnje, zelje, ...)
- palinka - žganje ki je lahko: slivovo, višnjevo, marelično, malinovo, ...
- pacati - meso solimo, popramo in dodamo česen, pustimo tako 10 dni stati in vmes obračamo