Domac kruh s pivom
Avtor: Miran Sinigoj
Za 500g hrustljavega domacega kruha potrebujete
350g bele moke
150 g polnozrnate moke
3dcl domacega piva
cajno zlicico soli
cajno zlicico sladkorja
zavitek suhega pekovskega kvasa
zacimbe za domac kruh (po zelji)
Moko zmesamo v multipraktiku z nastavkom za mesenje testa ter dodamo sladkor sol in kvas. Nato dodamo na sobno temperaturo ogreto domace svetlo pivo ter mesimo priblizno dve minuti, da testo odstopi od posode. Z rokami testo se malo premesimo in ga v posodi za vzhajanje postavimo na toplo za pol ure. Nato ga se enkrat z rokami premesimo in postavimo v posodo ali pladenj za peko. Prekrijemo s krpo in se enkrat postavimo na toplo. Medtem pecico predgrejemo na 230 stopinj. Po dvajsetih minutah damo kruh v pecico in zmanjsamo temperaturo na 160 stopinj. Pecemo priblizno stirideset minut.
Kruh, ki smo mu dodali domace pivo, ostane zelo dolgo svez (po mojih izkusnjah tudi ves teden).
Dober tek!
© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-97