Postavitev in objava WWW strani na Razorju (arnes.muzej.si)
Postavitev in objava WWW strani na Razorju (arnes.muzej.si)


* Postavitev lastne domace strani na Razorju (arnes.muzej.si)
* Objava strani

Postavitev lastne domace strani na Razorju (arnes.muzej.si)

Vsak uporabnik ARNES / Internet si lahko postavi (oz. napise) lastno domaco stran na svojem dodeljenem podrocju. Naprosamo vas, da se drzite pravil, ki veljajo pri objavljanju v javnih medijih. Ker pa po akademski mrezi ni dovoljen komercialni promet, ne smete ponujati oz. oglasevati izdelkov ali storitev.

Za domaco stran, ki predstavlja organizacijo (institut, razvojni oddelek, muzej, solo...) lahko upravitelj domace strani po dogovoru dobi na razpolago vecji diskovni prostor na Razorju.

Koraki za postavitev svoje "domace strani" (niz "uporabnik" v spodnjih ukazih pomeni vase uporabnisko ime - username):

  1. Na Razorju pojdite v direktorij www ter napisete svojo predstavitev v datoteko index.html ali index.htm na tem direktoriju (vsebuje lahko povezave na druge dokumente v taistem direktoriju)
    Ce na Razor prenasate datoteke s svojega racunalnika upostevajte, da so HTML datoteke navadne tekstovne (ASCII) datoteke in jih je treba tako tudi prenasati z drugih racunalnikov. Ce jih prenesemo kot binarne, povzrocijo grd izpis (navadno nekaj "packarije" na dnu strani).

Vase datoteke SE LAHKO koncajo na .html ali na .htm - DELA OBOJE!

Svoje .htm ali .html datoteke morate namestiti v direktorij www na racunalniku arnes.muzej.si (Razor). Vsem datotekam v tem direktoriju bo zascita pravilno nastavljena kar avtomaticno, tako da ni vec potrebnih komplikacij, ki se jih nekateri spomnite iz Stenarja.

Edina novost je ta, da je kazalec na vaso "domaco stran" (URL, Uniform Resource Locator) oblike http://arnes.muzej.si/~uporabnik/, se zmeraj pa dela tudi http://arnes.muzej.si/guest/uporabnik/. Ta URL kaze na datoteko /uporabnik/www/index.html (ali index.htm), dosegate pa lahko tudi direktno druge datoteke na tem direktoriju.

POZOR: arnes.muzej.si, oziroma Razor sedaj loci med velikimi in malimi crkami, tako, da morate v index.html (ali index.htm) in vseh nadaljnih referencah pisati dejanska imena datotek ali podrocij (z malimi crkami, ce so imena le teh v malh crkah in obratno).

Zgoraj nastete oblike URL lahko uporabite v svojih dokumentih kot sidra ("anchors"), se bolje pa je, ce jih okrajsate - napisete v sidru samo ime datoteke, ostali del pa bo podedovan iz trenutnega dokumenta. Ce imate v svojem index.html recimo

<A HREF="naslov.html">Moj naslov</A>
bo celoten URL, na katerega bo kazal tekst "Moj naslov" sledec:
http://arnes.muzej.si/guest/uporabnik/naslov.html
Zgornja imena datotek niso fiksna (razen index.html), navedena so le kot primeri, saj sami dolocate, kako se bodo imenovale. Za uvod v HTML lahko preberete katerega izmed prirocnikov: Kako na svoji WWW strani na Razorju postavite obcutljive slike (clickable images) ali stevec dostopov, si lahko preberete v "ARNES FAQ - Pogosto zastavljana vprasanja in odgovori" (razdelek 3 je namenjen WWW). Pred postavljanjem lastne "domace strani" pa se izplaca prebrati se vsaj katerega izmed naslednjih dokumentov:


Objava strani

Svojo domaco stran objavite preprosto tako, da na svojem www direktoriju napisete datoteko stran.osb (ce gre za osebno stran), oz. stran.org, ce zelite objaviti predstavitev organizacije ali drustva.

POZOR: RAZOR, oziroma arnes.muzej.si sedaj loci med velikimi in malimi crkami. Imeni datotek stran.osb in stran.org MORATA BITI v malih crkah.


Pozor: ce to datoteko prenasate na Razor s pomocjo FTP, potem pazite, da boste pri prenosu uporabili ASCII (ne BINARY) nacin prenosa. Operacijski sistem na Razorju namrec razlikuje med tekstovnimi in binarnimi (recimo slike) datotekami. Prav tako morate v ASCII nacinu prenesti vse HTML datoteke.
V tej datoteki se lahko pojavljata dve vrstici:

Pazite da boste res napisali "Naslov:" in ne "naslov:" ali "NASLOV:". Isto velja za Stran:

Ce izpustite vrstico Naslov:, potem se bo privzel niz "Personal homepage at ARNES" za osebno stran in "Organization's homepage" za predstavitev organizacije. Ce izpustite vrstico Stran:, se bo privzela datoteka index.html (POZOR: male crke!).

Primer:

Ce napisete na svoj www direktorij v datoteko stran.osb

Naslov: Just another user
Stran: janez/me.html
Se bo v spisku pojavilo vase ime, email naslov, na URL http://arnes.muzej.si/guest/uporabnik/janez/me.html pa bo kazal niz "Just another user".

Pred "objavo" svoje domace strani se spodobi preveriti pravilnost uporabljene HTML sintakse. Slab HTML lahko povzroca nezazeljene interpretacije v razlicnih pregledovalnikih (nekateri takih strani sploh nocejo prikazati), vsekakor pa domaca stran, kjer je takih nepravilnosti veliko, daje vsaj slab vtis. ;-)

Programov ki preverjajo pravilnost html kode je veliko, in ce ze nimate enega, ki bi stran preveril ze na vasem racunalniku, pred prenosom na arnes.muzej.si, je na razpolago tudi kot obrazec, podati mu moramo URL dokumenta, ki ga zelimo preveriti.

Koristno je tudi, ce si pogledate, kako izgledajo hipertekst dokumenti v resnici - ce uporabljate Lynx (ukaz 2 na Razorju), pritisnite znak "\", ki vam pokaze izvorno obliko dokumenta (nazaj preklopite s ponovnim pritiskom na "\"), sicer pa v vsakem resnejsem brkljalniku pod View|Source


ARNES kontaktni naslovi, Avgust 96